„…saját lábunkon állunk, saját erőnkből boldogulunk, saját életünket éljük.”

Saját Láb

Saját Láb

"Mától otthonról dolgozom." - mondta az építőipari segédmunkás és az ápoló

Koronavírus-életképek Budapesten

2020. március 22. - Fehér Nagyezsda

feher_nagyezsda_5.jpgBattyog a budapesti fiatal hazafelé a spárból. A gyógyszertárat már megjárta. Negyvenöt percig tartott, pedig öt percre van a lakástól és a pénztárnál is csak öt percet töltött. Ekkora volt a sor. Vagy ideges, vagy rémült, vagy ideges és rémült arcok. Többek között maszkokra váró arcok, de maszkok persze nincsenek.

Nyudgíjasok annál inkább, akik beleállnak az ember szájába, hogy megkérdezzék tőle - holott ő is kint áll és várakozik, tehát nem volt még bent a gyógyszertárban, tehát honnan a fészkes fenéből is tudná -, hogy van-e itten maszk?  

A budapesti fiatal összeszedi minden nyugalmát és azt feleli, sajnos nem tudja. Az néni végül felháborodott hangnemben rárivall a fiatalra és egyben megválaszolja saját kérdését: "Hogy ne lenne maszk, tegnap rendelt a kormány Kínából, hát bemondták!" - majd remegve visszakullog a sor végére, nem is tudni, hogy kire neheztelve.

Hát jó.

A budapesti fiatal jobb kezében vadiúj hedszetje: mától kezdve nem tudni meddig ezen keresztül fog lázasan (haha) diskurálni az ügyfelekkel. Nem, nem kap szabadságot az önkéntes kvázi-karanténnal. Ugyanúgy fog dolgozni, ahogy eddig, a helyszín és a módszer változik csupán. A budapesti fiatal nem is érti azt a sok megmondóembert a közösségi médiában, akik most jótékony belső utazásról, várva várt nyugalomról, a "mai rohanó világunkból" való elvonulásról beszélnek és jóformán örülnek a koronavírusnak.

Valamit pedig le kell szögezni: marhára nem nyaralni megyünk emberek.

Aki kivátságos helyzetben van és hómofiszolhat, az ugyanúgy napi nyolc órában fog hómofiszolni. Aki pedig nincs ilyen kiváltságos helyzetben, azt már vagy kirúgták vagy fizetés nélküli szabadságra küldték... Vagy kénytelen tovább dolgozni - kabumm! - megszokott, OFFLÁJN munkakörnyezetében. Lehetséges, hogy feszítettebb tempóban és nyilvánvalóan veszélyesebb körülmények között. (Hol. Vannak. A. Retkes. Ingyen maszkok azok számára, akiknek a munkájuk miatt fokozottan szükségük lenne rá?!!!444NÉGY!)

feher_nagyezsda_200322.jpg

A budapesti fiatal bal kezében egy liter 2,8-as tej és a legfrissebb Élet és Irodalom. Hatszázkilencven forintból egy kis nyugalmat vásárolt magának. Nem akarja a Facebook hírfolyamát látni. Nem akarja látni, hogy egy nap leforgása alatt 793 ember hunyt el Olaszországban (!), 6 Magyarországon. Hogy még mindig nem tervezik bevezetni a kijárási tilalmat, hogy még mindig nem terveznek több tesztet csinálni. Hogy még mindig nem tudjuk, mi lesz azokkal a magyarokkal, akik nem a hómofiszoló státuszmunkahelyen dolgozó rétegeket képviselik, hanem urambocsá, másikakat.

A budapesti fiatal nem akarja látni a kócsokat, grafikusokat, fordítókat, webdizájnereket, ökkáunt menedzsereket, szosöl média menedzsereket, egyéb fiszem-faszom menedzsereket, és senki mást se, akik észt osztanak a hómofiszról. Egészen idáig is hómofiszol(hat)tak, a munkájukon semmit, de semmit nem változat az, hogy most becsukták a kóvörking irodákat a belvárosban. Miért kell ebből ön-tartalmat gyártani?

Nem akarja látni a sokadik 10 pontot arról, hogy "Így éld túl a karantént!". Túlélni egészen másoknak kell most. Például a vendéglátósoknak, akik máról holnapra lettek munkanélküliek. A leállt gyárak (elküldött) munkásainak. A bolti alkalmazottaknak, az építőipari munkásoknak, az ápolóknak, az orvosoknak, a takarítóknak... Vajon ők is be kellene fotózzák a zoknis lábukat a laptopjukkal meg a kutyájukkal és a láttéjükkel, hogy náluk "így megy a munka otthon"? Vajon ők is arra gondolnak most, hogy végre lesz onlájn fenékjóga-tanfolyam, meg onlájn májndfullnessz-vörksop? 

Még az is lehet. De talán inkább arra, hogy A) nagyobb eséllyel fertőződnek majd meg, mint mások, B) rövid időn belül felélik a tartalékaikat, ha van nekik egyáltalán (!) és akkor viszollátásra.

feher_nagyezsda_2003202.png

A budapesti fiatal megy haza hómofiszolni.Táskájában lencsék ezrei, mustárok tartósítószereinek sokasága, vöröshagymák antiszeptikus hatóanyagai, meg az imént szerzett diklofenák-kálium "Hatékonyan csillapítja a lázat és a gyulladást." Felkészült a világvégére. Addig még hómofiszol persze, mint a güzü. Nem tudni, hogy vidéken élő családjának mikor fogyik el a lisztje, a cukra, a WC-papírja, meg úgy eleve... izé... szóval a pénze. Bízik abban, hogy sem a láz, sem a tüdőgyulladás nem okozna maradandó kárt egészséges és fiatal családjában - de éhen halni attól még lehet. Leginkább akkor, ha valaki nem tud hómofiszolni korona idején.

Ha tetszett ez a szösszenet, keressetek engem - Fehér Nagyezsdát - mindenféle szosöl felületeken (Facebook-on meg Instagramon). Nem teszek linket, okosak vagytok, megtaláltok. Gyertek, mert csak az ökör posztol magába'. 

Az első és a harmadik kép a sajátom, a második kép viszont ismeretlen alkotó műve.

Fehér Nagyezsda

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatlab.blog.hu/api/trackback/id/tr1215543944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása