„…saját lábunkon állunk, saját erőnkből boldogulunk, saját életünket éljük.”

Saját Láb

A lelki beteg későkamaszlány típusa, 1. rész

Függőségeinkről

2018. január 20. - Fehér Nagyezsda

gold2.jpg

Egy kollégiumi Facebook-csoport néha a legjobb hely arra, hogy rájöjjünk: az emberek egyformábbak, mint hinnénk. Elég egy kósza poszt. Egy tegnap esti kósza poszt láttán kötelezőnek éreztem Chet Faker Gold-ját hallgatni, és mélyeket lélegezni. Bár nem annyira, hogy patetikus jelenetként tudjam elmesélni nektek, de elszorult a torkom. Szegény, szegény kislány.

*

Ki akarok menni az utcára, és elsétálni a helyre, ahol az a szegény kislány lakott, akit én ismertem. Nincs is messze, talán 10 perc. (Úgy látszik nem ritka faj a lelki beteg későkamaszlány, mondjuk lehet, hogy csak a tizenegyedik kerület bővelkedik benne.) Le akarok menni a Kollégium alagsorába, a 015-ös szemináriumterembe és ráüvölteni arra a kis libára, hogy kapcsolja ki azt a kurva a laptopot, és ne vizslassa egész nap a Facebookot, hogy írt-e az a vén puhapöcs vagy sem. Meg akarom fogni a rozzant mappát, amiben a készülő OTDK-dolgozat szakirodalma lapul, és felpofozni vele azt a szép, ám sötét fejét. „Inkább ezzel foglalkozz, te nagyon okos. Ezért vagy itt, ezért jöttél ide nem? Tanulni jöttél, vagy függeni egy pöcstől?!” Hát persze, hogy függeni egy pöcstől. „Valójában nem is maga a tanulás számít ugye? Ezt is csak azért csinálod, hogy okosnak tűnj. Hogy előtte okosnak tűnj. Ha mással tudnál imponálni neki, mást csinálnál. Igazából mindent megcsinálsz, amiről feltételezed, hogy imponálhatsz neki vele. Bluest hallgatsz, libsi frázisokat ismételgetsz gombnyomásra, lecseréled az izzadásgátló sprayt golyós dezodorra, mert az nem csípi a macskái szemét. Szidod akiket ő szid, tehát szidod majdnem az egész világot, persze csak halkan, hogy az ő hangja tűnjön erősebbnek. Pedig a nagy igyekezeted ellenére sem tart okosnak, akkor sem, ha itt, most, helyben ledoktorálsz 20 évesen. Csak magát tartja okosnak, és magát is csak azért, mert ledoktorált. Azon kívül egyébként nem imponálsz neki semmivel, hogy bármit is csinál, te rajongó szemeket meresztesz rá és meghallgatod. Elmondod, hogy természetesen igaza van.

Kitől láttad ezt? Mikor döntöttél úgy, hogy eladod magad pár jó szóért? Vannak alkoholisták, vannak drogfüggők és vannak, akik mások figyelmétől függenek.

Sovány vigasz, de nem vagy egyedül, és talán csak a társadalom fele olyan éles szemű, hogy látja, ami a homlokodra van írva.

A múltkor például abba a szobába is besétált egy hozzád hasonló, ahol most lakom. Pedig már milyen jól elfelejtettem ami történt. Kimaradt egy ütem: hihetetlen, hogy egymásnak idegen emberek mondatai ilyen mértékben megegyezhetnek. Jobban hasonlított az a szerencsétlen valakire, akit jól ismertem, mint amennyire ezt rezzenéstelen arccal viselni tudtam volna. Hogy elfedjem a feltörő nosztalgia keserűségét és a zavaromat, megkértem, hogy meséljen magáról, mivel én nem ismertem (ó dehogynem), a szobatársamhoz érkezett visszaadni egy kölcsönpulóvert. Arra kértem, magáról meséljen. Az első dolog, amit elmondott a szakkollégiumi tagsága volt. A második, hogy hát ott ismerte meg Dr. Akárkit, és hát neki hát azért is olyan fontos az a kollégium. A harmadik, hogy Dr. Akárki már több könyvet is írt, és ő olyan bennfentes információkkal is tisztában van, hogy a könyvben bizony van pár gépelési hiba (Nem mondod pasztmek? Ilyeneket tényleg csak akkor tudhat meg az ember lánya, ha olyan férfivel folytat szexuális viszonyt, akinek doktorija van. Megéri!) Volt egy negyedik fontos információ is a lány életéről, méghozzá az, hogy most gyorsan letusol, mert hát megy Dr.-hoz ma este, persze nem alszik ám ott, mert ő ilyen kis huncut, vad nő, csak beugrik. Cinkosan ránk kacsintott. (Szerintem is: légy rá büszke, hogy meghúznak és még ki is dobnak utána, mert korrektúrázni kéne, és hát izé, zavarsz igazából. Jó kis ingyen ribanc vagy. Van nyelvvizsgád, lesz diplomád, el tudod mondani, hogy mindenképp szeretnél PhD-t te is, tehát nem vagy olyan ciki azért, itt-ott még mutogatni is lehet. Hiába keresnek rosszul az egyetemi tanársegédek, legalább a nőkön tudnak spórolni, a kedves szakkollégiumok ellátják őket. Egy ilyen lányt kávéra sem kell meghívni, házhoz megy, aztán vissza a kollégiumba. Kész haszon.) Nem ingyen ribanc persze, tudom. Harmonikus, egyenlő viszony folyik közte és Dr. között. Véletlenül sem arról van szó, hogy halálosan belehabarodott a férfibe, és játssza a kedvéért a laza kapcsolatot élvező lányt, amíg Dr. tényleg élvezi a laza kapcsolatot. Dehogy van szó ilyesmiről, hiszen a múltkor szex után még azt is megkérdezte tőle Dr., hogy hát milyen napja volt. Meg amikor bőrig ázott a lakásásba menet, akkor hát még egy teát is főzött neki hát még! Hát még.

A lelki beteg későkamaszlány a szobából kimenet megkért, hogy ha lehet, erről a viszonyról ne beszéljek senkinek. Dr. nem örülne. (Dr. valószínűleg a lelki beteg későkamaszlány érett és diszkrét jellemével is tisztában van: azzal, hogy valószínűleg minden új ismeretség alkalmával az első húsz percben szexuális életük részleteit osztja meg vadidegenekkel, mint életének általános csúcsélményeit.) Amkor közöltem a szerencsétlennel, hogy ugyan, elfehéredett az arca. Akkor bizonyosodtam meg róla, hogy pontosan azzal van dolgom, akire számítottam. Valakivel, aki tengernyi dologtól függ –  de nem szerelmes. Közönyöm láttán olyan képet vágott, mint egy óvodás, akitől elvették a kedvenc játékát. Pedig igyekezetem, hogy ne üljön ki az arcomra a bővebb válaszom: Nyugi, felnőtt ember vagyok, nem nagy szám, ha kefélget téged egy egyetemi tanár. A menőbb csajok ezen már túl vannak. Nem vagy tőle különleges, se értékes. Olvass Pál Ferit, attól megvilágosodsz.”

Folyt. köv.

Fehér Nagyezsda

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatlab.blog.hu/api/trackback/id/tr113589279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.