„…saját lábunkon állunk, saját erőnkből boldogulunk, saját életünket éljük.”

Saját Láb

Így lesz saját lakásod Budapesten

...nem lesz (?)

2017. július 05. - Fehér Nagyezsda

sajatlab_1.jpgTalán már több korábbi írásomban is el-elszóltam magam a jövőbeli saját lakásomat illetően. Vagyis az azt övező kételyeimet, aggályaimat és reménytelenségemet illetően. Most kifejteném egy kicsit bővebben a dolgot, ha nem bánjátok. A pénztárcámat is felkínálom turkálásra. Egyrészt azért, mert nincs szégyellnivalóm, miért is lenne, együtt élünk ebben az országban - másrészt azért, mert nem akarom kerülgetni a forró kását, ha számok kellenek, hát számok kellenek!

Kiindulás: Ha pénzem nincs, mézes madzagom se legyen!

Nincs kiinduló tőkém. Semennyi. Nem kaptam sem anyáéktól, sem mamáéktól, sem gazdag nagybácsitól, sajnos még Sorostól sem SEMENNYIT. 20 évesen volt először diákmunkából összespórolt nagyobb összegem, de azt fel is életem egy szemeszter alatt. (Amikor 6000 forint ösztöndíjat kaptam csak, és hétfőtől péntekig óráim voltak, tehát dolgozni is kevesebbet tudtam.) Most van egy kisebb összegem, de abból laptopot szeretnék venni, és megműttetni a bölcsességfogam... Tehát ez még nem a lakásra gyűlik. Ami lakásra gyűlik, arról majd alább!

Hitelt nem veszek fel. Nem. Lakásra sem. Valami gyerekkori trauma lehet, de légszomjat kapok a hitel és a kölcsön fogalmától. A szüleim csúnyán belebuktak anno a devizahitelbe, még én is nyögöm a közvetetten okozott károkat... Nincs hitel!

Ennyit fogok tudni félretenni...

Nos. Most van két csodás gyakornoki helyem. Belőlük kapok kézhez 160 ezer forintot. Van néhány magántanítványom (nyelvet tanítok) ebből származik 40 ezer forintom. Összesen 200 ezer forint. Lássuk a havi kiadásaimat!

65000 Ft - albérlet (Igen, szerencsém van a szobámmal!) 
10000 Ft - BKK-bérlet
6000 Ft - telefonszámla
5000 Ft - haza-vonat (havi lebontásban, egyébként kéthavonta megyek)
45000 Ft - étkezés (Ne nézzetek így! Igenis ennyi pénzből is lehet jókat enni. A képlet: legyél hipszter + szeress főzni + akarj egészségesen étkezni = healthy food! )
4000 Ft - tisztálkodási és írószerek (Csak, hogy kerekebb szám jöjjön ki...)
5-10000 Ft - És a többi (buli, koncert, gyógyszer, elromlott fülhallgató, valakinek ajándék kell... - mikor melyik, eléggé mértékletes vagyok)

Ez összesen 145000 forint. Tehát 55000 forintot tudok megtakarítani havonta. Csak nyárra állt be és marad így ez az állapot, tehát számoljunk 3-mal, az 165000 forint. Igen, ez éppen elég lesz a laptopomra és a fogamra...Viszont ez a számítás a későbbi jövőmre is érvényes lehet!

Mennyi is az annyi...?

Szeptembertől újra hallgató leszek, de a munkát természetesen nem adom fel. Ha törik, ha szakad, szinten tartom ezt az összeget. Mivel kollégista leszek, hiába veszítem el a munkaóráim (és ezáltal a jelenlegi keresetem) egy részét - az albérlet költségeinek eltűnésével ez pont kiegyenlítődik. Két évre tervezem a mesterszakot. Tegyük fel, hogy a féléves külföldi tanulmányi utam költsége 0 - ugyanis azt a vizsgaidőszakokban fogom összekaparni túlórával...Tehát tisztán számoljunk 24-szer 60 ezret (pozitív és lelkes vagyok).

24X60000= 1 millió 440 ezer forint. 

Igen. Ne nevessetek. Tudom. Ezzel kitörölhetem a formás hátsómat, hiszen egy budapesti ingatlan kb.12-ször ennyibe kerül. 

Az egyetlen út a külföldi út?

Ki kell menni dolgozni. Nem, nem "a Svájcba'", és nem osztrák mekibe. Nagyon jól beszélek angolul és németül is. Külföldön is tudnék a saját szakmámban dolgozni, azaz írni. Két év alatt még fejleszthetem is a kompetenciáimat...

Ez a bejegyzés azonban kezd túl hosszú lenni, úgyhogy jövő héten folytatom a gondolatmenetemet. Addig is azonban várnám a Ti történeteiteket. Facebook-on is írhattok nekem, vagy itt a kommentekben is. Komolyan szétfeszít a kíváncsiság. Akinek lett közületek saját, kifizetett budapesti lakása, az HOGY A JÓ ÉLETBE CSINÁLTA MEG? ...segítség...

 

Fehér Nagyezsda

(A kép saját.)

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatlab.blog.hu/api/trackback/id/tr1812642555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.